تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۲۳:۱۵
 
سر دبیر هفته نامه پرتو سخن مطرح کرد،

ضرورت اصلاح نظام بانکی و مالیاتی در کنار هدفمندی یارانه ها

Share/Save/Bookmark
 
دهقانی عنوان کرد: علاوه‌بر هدفمندسازی یارانه ها باید سیستم بانکی کشور شخم زده شده و زیر و رو گردد اگر اصلاح بانک ها صورت نگیرد و آنها همچنان سبب افزایش نقدینگی شوند، مشکلات اقتصادی به طور کامل رفتن خواهد شد.
پایگاه تحلیلی خبری هم اندیشی: هشتادمین نشست (وبینار) انقلاب اسلامی با محوریت جهاد تبیین با حضور جناب اقای  دکتر محمود دهقانی (اقتصاد دان و سر دبیر هفته نامه پرتو سخن) و با موضوع پاسخگویی به شبهات و مسائل اقتصادی روز به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر دهقانی در این نشست گفت: نیاز است تا چند تحول در کشور رخ دهد تا از این طریق مشکلات اقتصادی را رفع شود؛ در دولت اسبق طرح تحول اقتصادی با ۷ محور مطرح شد که اصلاح ساختار بانک‌ها نظام مالیاتی و هدفمند کردن یارانه ها از جمله های آنها بود در این بین هدفمندسازی یارانه ها یکی از محوری ترین بخشهای تحول اقتصادی کشور است.

این اقتصاد دان عنوان کرد: هدفمندسازی یارانه ها در ماههای اول دولت آقای احمدی‌نژاد به خوبی شروع شد اما پس از گذشت مدتی رها شد و تورم آثار هدفمندسازی یارانه ها را خنثی کرد دولت فعلی ناچار است که با یک سری از تفاوت ها اقداماتی را در این زمینه انجام دهد.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن اظهار داشت: در حال حاضر جنگ بین روسیه و اوکراین مزید بر علت برای اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها شده است چرا که حدود یک‌سوم غلات دنیا توسط این دو کشور تامین می‌شود و جنگ رخ داده میان آنها باعث شده تا بخش قابل توجهی از تولید گندم در جهان دچار اختلال شود.

وی ابراز کرد:  در طول چند ماه گذشته با توجه به تغییر قیمت‌های جهانی گندم قاچاقی که در این زمینه صورت گرفت، شدید پیدا کرد؛  در طول سال ۱۴۰۰ حدود ۵۷۰ میلیارد تومان چقاجاق داشتیم که رقم نسبتاً بزرگی است و همچنین حدود ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پول از طریق قاچاق ماکارونی از جیب مردم خارج شد.

دهقانی ادامه داد:  شما حساب کنید وقتی صادر کننده ماکارونی با ارد ارزان به تولید ماکارونی می‌پردازد و دلاری را که گرفته است در بازار می فروشد، ببینید چه سود بادآورده ای نصیب می شود؛ چرا که در این صورت یارانه در زمان مصرف کالا به وارد کننده داده می‌شود و کنترل دقیقی نیز بر فروش آن در بازار صورت نمی گیرد.

این اقتصاد دان گفت:  اگر دولت قبل کنترل های لازم را در جهت عدم فروش دلار ها در بازار آزاد انجام داده و از سرمایه گذاری ارز ۴۲۰۰ تومانی توسط برخی در کشورهای خارجی جلوگیری می‌کرد، وضعیت امروز به وجود نمی‌آمد.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن اظهار داشت:  یکی از آفات ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد نقدینگی در جامعه بود چرا که دولت در قبال هر دلار حدود ۲۳ هزار تومان پرداخت می کرد.

وی ابراز کرد: یکی از مهمترین عوامل تورم افزایش نقدینگی است در سال ۹۲ نقدینگی حدود ۴۸۵ هزار میلیارد تومان بود که این مقدار در زمان تحویل دولت توسط آقای روحانی به ده برابر خود افزایش پیدا کرد و چون ادامه این روند تورم ممکن نبود دولت فعلی برای جلوگیری از قاچاق و عدم واریز سود حاصل از آن به جیب ثروتمندان تصمیم به جراحی اقتصادی و اجرا طرح هدفمندسازی یارانه‌ها گرفت.

دهقانی افزود:  با این کار دولت افزایش نقدینگی مستمر بر چیده و معکوس شده چرا که دولت دلار ناشی از فروش نفت و پتروشیمی را به بازار می فروشد و نقدینگی را کاهش می دهد این حرکت به نفع همه مردم و باعث کاهش تورم در آینده خواهد شد خوشبختانه از زمان روی کار آمدن دولت جدید مسیر مسیر نزولی داشته است.

این اقتصاد دان گفت:  این جراحی اقتصادی یک تورم طبیعی را به همراه دارد که بانک مرکزی آن را حدود ۱۰ درصد پیش بینی کرده است اما اگر دولت این کار را انجام نمی داد حتی ممکن بود ماکارونی در قفسه فروشگاه ها پیدا نشود در حالیکه با اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها تولیدکننده تشویق به افزایش تولید می‌شود و بدین ترتیب از قاچاق های بسیار بزرگ و با ارقام تکان دهنده جلوگیری میشود.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن اظهار داشت: مسئولین دولت باید به این نکته توجه داشته باشند که از جمله مسائل خنثی کننده اثر هدفمندسازی یارانه ها نرخ ارز است اگر دولت میخواهد اثر مثبت هدفمندی استمرار پیدا کند حتماً باید نرخ ارز را کنترل کند اگر نرخ ارز کنترل شود آثار هدفمندی خنثی خواهد شد.

وی ابراز کرد:  امروز در بین مردم القا می‌شود که برای ارزان شدن کالاها نباید یک کالای خاص را خرید، این روش در جای درست است که تولید کننده و عرضه کننده در حال اجحاف به مردم باشند اما نخریدن مرغ در شرایط کنونی مصداق این مورد نیست چرا که اصلاح قیمت در چارچوب جراحی اقتصادی انجام شده و در واقع این کار سبب یک خودزنی است که ضربه اول آن را به تولیدکننده و ضربه دوم نیز به مردم وارد می شود.

دهقانی عنوان کرد: علاوه‌بر هدفمندسازی یارانه ها باید سیستم بانکی کشور شخم زده شده و زیر و رو گردد اگر اصلاح بانک ها صورت نگیرد و آنها همچنان سبب افزایش نقدینگی شوند، مشکلات اقتصادی به طور کامل رفتن خواهد شد.

این اقتصاد دان افزود:  بانک در جمهوری اسلامی حق ندارد که کارخانه تولیدی را تصاحب کرده و آن را تبدیل به انبار سیب زمینی و پیاز کند و یا به دنبال دلالی در پروژهها برای به دست آوردن سود های بیشتر باشد بانک مرکزی نیز باید نظارت خود را تشدید کند و خوشبختانه در دولت جدید اهتمام لازم در این خصوص وجود دارد.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن گفت:  علاوه بر اصلاح سیستم بانکی باید نظام مالیاتی کشور نیز متحول شده و زیرساخت‌های لازم برای این تحول فراهم شود.

وی اظهار داشت: باید به این نکته توجه داشت که حتی مالیات دهندگان در جهت تامین مخارج دولت نیز از این طریق سود دریافت می‌کنند چرا که با اصلاح نظام مالیاتی تورم به صورت کامل کنترل می شود.

دهقانی عنوان کرد:  جالب است بدانید حدود ۹۵ درصد از مخارج کشور فرانسه از طریق مالیات تامین می شود و تورم آنها نیز زیر ۵ درصد است.

این اقتصاد دان ابراز داشت:  هم اکنون جامعه پزشکان کشور حدود ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات می دهند در حالی که ظرفیت مالیاتی آنها ۷ هزار میلیارد تومان است باید زیرساخت های لازم آماده شود تا واریز وجوه اشخاص مختلف مشخص و به طور دقیق مالیات آن گرفته شود.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن اضافه کرد:  در حال حاضر ظرفیت مالیاتی کشور بالای ۴۵۰ هزار میلیارد تومان است و اگر چنین مالیاتی اخذ شود بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور حل خواهد شد؛ مردم به خصوص ثروتمندان نباید از دادن مالیات فرار کنند چرا که خود ضربه میخورند و باعث ایجاد تورم میشود چرا که یکی از عوامل رشد تولید ثبات اقتصادی است که تورم تک رقمی اثر بسیار بالایی در آن دارد.

وی گفت: نسبت به اقدامات دولت جدید خوش بینی وجود دارد چرا که شخص آقای رئیس‌جمهور به صورت شبانه روزی حتی در روزهای تعطیل به دنبال حل مسائل است و از طرف دیگر در دولت جدید کارهای اشتباه دولت سابق در حال اصلاح است.

دهقانی عنوان کرد:  اجرای هدفمندسازی یارانه ها در شرایط کنونی نیاز به شجاعت فراوانی داشت که خوشبختانه دولت جدید از این شجاعت برخوردار بود دولت در همین فرصت کوتاه تحولات بزرگی را رقم زده از جمله آنها می‌توان به عضویت در نشست شانگهای اشاره کرد که آرزوی دولت‌های سابق بوده است.

این اقتصاد دان اظهار داشت:  دولت در طول ماه های گذشته توانسته از صادرات نفت را افزایش دهد و بالای ۸۰ درصد دلار های حاصل از فروش نفت را به کشور برگرداند و همچنین بدهی ماهانه ۱۰ هزار میلیارد تومانی را که دولت روحانی ایجاد کرده بود را بپردازد همچنین کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی را بدون استقراض از بانک مرکزی جبران کند.

سر دبیر هفته نامه پرتو سخن ابراز کرد: برخی می‌گویند اگر برجام بد بود،  چرا دولت فعلی آن را دنبال می کند؟ جواب این است که آثار مخرب برجام بیشتر از آثار مفید بوده اما ادامه مذاکرات نه برای تصویب برجام آقای روحانی بلکه برای رفع تحریم هاست والا احیای برجام از آرزوهای آقای بایدن است چرا که میبیند ایران توانسته بدون برجام بسیاری از محدودیت‌ها را پشت سر بگذارد.
کد مطلب: 443561