ریشهیابی اصرار اصلاحطلبان بر ناهماهنگی تیم اقتصادی دولت
پایگاه تحلیلی خبری هم اندیشی: موفقیت تیم اقتصادی دولت رئیسی در کاهش تدریجی نرخ تورم به عنوان مهمترین مشکل اقتصادی ایران و عامل فقیرتر شدن مردم در چند ماه گذشته در کنار اقدامات شفافسازی که در نظام بانکی در حال انجام است و منافع عدهای را به خطر انداخته، به مذاق جریان موسوم به اصلاحطلب و اعتدالی و حامیان غرب، خوش نیامده است. رسانههای غربگرای داخلی در ماههای اخیر تلاش بسیاری کردهاند که تیم اقتصادی دولت رئیسی را ضعیف، ناهماهنگ، ناپخته و ناکارآمد نشان دهند.
تمسخر وعدههای تیم اقتصادی دولت در مورد اشتغالزایی، خودکفایی، دور زدن تحریمها و افزایش رشد اقتصادی، به پای ثابت مطالب رسانههای غربگرا تبدیل شده است. این جریان تلاش دارد کوچکترین تفاوت مواضع دولتیها را به عنوان شکاف بزرگ در تیم اقتصادی دولت برجسته کند، در حالی که بیان مواضع کارشناسی متفاوت از سوی اعضای اقتصادی دولت، طبیعی است و اختلافنظر زمانی مضر است که پس از تصمیمگیری درباره یک موضوع، همچنان اعضا بر نظرات خود اصرار کنند و از اجرای مصوبه دولت خودداری کنند؛ موضوعی که تاکنون در دولت رئیسی کمتر دیده شده است.
این در حالی است که در دولت روحانی شاهد تقابل علنی تیم اقتصادی دولت بودیم، همچون نامهنگاری 4 وزیر به روحانی در ماجرای بورس، اختلافات شدید روحانی و آخوندی بر سر مسکن، استعفاهای اعتراضی مسعود نیلی مشاور اقتصادی روحانی و محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی، استعفای چندباره ولیالله سیف رئیسکل بانک مرکزی و سپس عزل وی، برکناری ناگهانی عبدالناصر همتی دیگر رئیسکل بانک مرکزی به علت عدم هماهنگی با روحانی برای کاندیداتوری در انتخابات! یا تغییر چندباره وزرای صمت دولت روحانی به علت سرپیچی از دستورات واعظی رئیس دفتر روحانی
دولت روحانی اقتصاد کشور را با بالاترین تورم تاریخ، بالاترین میزان بدهی، خزانه مقروض، بیشترین چاپ پول تورمزا، کمترین رقم درآمد نفتی، کمبود شدید برق و گاز و افزایش 8 برابری قیمت مسکن به رئیسی تحویل داد. قطعاً فقط یک تیم اقتصادی هماهنگ و منسجم میتواند چنین فاجعه اقتصادی را مدیریت کند. دولت رئیسی در همین چند ماه ابتدایی شروع به کار خود، چاپ پول را که تنها گزینه دولت روحانی در تأمین حقوقها بود، متوقف کرده است. این مهم، جز هماهنگی بین سه نهاد اصلی اقتصادی کشور یعنی سازمان برنامه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، ممکن نیست.
درواقع انسجام تیم اقتصادی دولت را باید در خروجی آن دید همچون کاهش تدریجی تورم، نه بیان مواضع کارشناسی اعضا درباره موضوعات مختلف که طبیعی است یکسان نباشد. اما جریان اصلاحطلب و غربگرا برای تحتالشعاع قرار دادن ویرانهای که روحانی تحویل رئیسی داد و اقتصاد متورم و اوضاع مالی و پولی بیانضباط و ازهمگسیخته، تمرکز خود را بر بزرگنمایی مواضع متفاوت تیم اقتصادی دولت قرار داده و از عدم هماهنگی آنها سخن میگویند. اما این تنها ریشه تمرکز جریان غربگرا برای تخریب تیم اقتصادی دولت نیست.
ش